fbpx Skip to main content

У червні-липні цього року медіапростір України зазнав нової потужної атаки з боку Кремля, знову нагадала про себе інформаційна війна. Ми вистояли, проте зазнали значних втрат: ZIK більше не проукраїнський канал, NewsOne майже провів телеміст із забороненим Россия24, а 112 Україна вирішив “потішити” глядачів відверто проросійським документальним фільмом з Путіним і Медведчуком у ключових ролях. Це не збіг обставин, це розвідка боєм. Адже, всі перелічені канали входять до новоствореного медіахолдингу “Новини” на чолі з Тарасом Козаком. Останній відомий своїми прокремлівськими поглядами та спільними інтересами з Віктором Медведчуком.

Головна мета цих запланованих агресором дій – дізнатися наскільки наше суспільство (інформаційне, правове, політичне) готове до тотального заповнення медіапростору України російською пропагандою. Чи вже можна розгорнути на повну потужність свій конвеєр інформаційної війни.

“Mediacast TV із самого початку розроблявся як проект, вільний від російської пропаганди”

Тому, ОТТ-провайдер ліцензованого телебачення за кордон Mediacast.TV вимикає явно проросійські канали від мовлення у всіх пакетах послуг. Ми розірвали договірні відносини з чотирма каналами: NewsOne (відмовились від співпраці ще пів року тому), 112 Україна, ZIK та Максі-ТВ. На нашу думку, останнім часом ці медіаресурси демонструють відверту антиукраїнську позицію. У зв’язку з цим засновник компанії Іван Вітенко зазначив: “Mediacast TV із самого початку розроблявся як проект, вільний від російської пропаганди. Щоб українці за кордоном мали можливість отримувати інформацію без агресивних маніпуляцій окупанта. Тому, нам вкрай важливо дотримуватися саме такого принципу у роботі. ” До речі, щодо зміни вектора мовлення цих каналів були також зауваження і з боку глядачів.

Зауважимо, що ситуація, яка склалося довкола цих медіаресурсів набула неабиякого розголосу та привернула пильну увагу не лише активістів, публічних осіб, але й регулюючих та правоохоронних органів нашої держави. Одразу було проведено ряд заходів, спрямованих на попередження порушення чинного законодавства. На жаль, їх результати носять більш рекомендаційний, ніж практичних характер.   

Активісти ж вимагають більш радикальних заходів – позбавлення ліцензій одіозних каналів та повне блокування їх роботи. Таку ж думку озвучив телеведучий та кандидат у депутати Сергій Притула. Адже, інформаційна війна шкодить країні не менше, ніж фізична.

Захист інформаційної політики держави має відбуватись відповідно до законодавства України. В даній ситуації альтернативний метод боротьби з проросійськими каналами вбачається у відмові від співпраці з ними. Подібну позицію виголосив і Медіарух “Медіа за усвідомлений вибір”, який висловив своє занепокоєння тим, що три національні канали фактично опинилися в руках однієї людина і формують проросійську інформаційну політику в межах значного сегменту глядацької аудиторії. 

Тому, відмова співпрацювати – це найменше що ми можемо зробити, щоб захистити медіапростір наших клієнтів від небажаної, антиукраїнської пропаганди Кремля. Допоки законодавче поле недостатньо врегульоване, а Нацрада не має повноважень самостійно позбавляти ліцензій порушників, свідомі гравці ринку мають прийняти власні рішення щодо методів протистояння. І чим швидше відреагує суспільство і держава, тим швидше цю негативну інформаційну пропаганду ми зможемо витіснити з українського медіапростору!