fbpx Skip to main content

Цього дня 1917 року народився великий друг України – Роберт Конквест (Джордж Роберт Акворт Конквест), британський дипломат, історик, письменник, що висвітлював голодомор в Україні. 

В юності Роберт розділяв погляди більшовиків, був комуністом. Проте, відвідавши у 1937 році Радянський союз, він кардинально змінив свою позицію. Молодого історика вразила неправдивість та злочинна діяльність комуністів.І усе своє подальше життя він присвятив розвінчуванню міфів Радянського Союзу. Зокрема, свої погляди і дослідження Роберт Конквест опублікував у таких працях: “Великий терор” (1968), “Сталін і смерть Кірова” (1989).

Багато уваги у своїх історичних дослідженнях він надавав питанню голодоморів в Україні. Дослідник був одним із перших, хто наважився публічно обговорювати це питання. Самі цій темі присвячена його праця “Жнива скорботи: радянська колективізація і голодомор” (1986). Усі публікації письменника були заборонені до розповсюдження у Радянському Союзі.

«Ця трагедія була забута багатьма. Багато людей її замовчували, поміж яких були інтелектуали, академіки. Її тримали подалі від людського ока. Я ж дуже допитливий і знайшов кілька страшних документів. Працювати над цією темою було одночасно моторошно і цікаво. Мені захотілося більше дізнатися про голодомор. Я думаю все що я зробив так це написав про голодомор чітко і у повному обсязі. Так, щоб ніхто не міг серйозно заперечити його» – розповідав Роберт Конквест в інтерв’ю для Голосу Америки. 

За підрахунками дослідника за часів правління Сталіна загинуло більше 20 мільйонів людей: через голодомори, страти та у таборах. 

У 2005 році за вагомий внесок у дослідження голодоморів в Україні Президент Віктор Ющенко нагородив Роберта Конквеста орденом князя Ярослава Мудрого V ступеня. 

Помер дослідник 3 серпня 2015 року на 98 році життя у Каліфорнії, США. 

Більш детально про Роберта Конквеста розповідають наші телеканали. Реєструйтесь, щоб отримати більше інформації.