fbpx Skip to main content

 

З квітня цього року Кіберполіція закрила більше 100 піратських онлайн кінотеатрів. Це результати масштабної кампанії спрямованої на очищення Інтернету від крадіїв контенту. Діяльність правоохоронців активно підтримують ліцензовані постачальники послуг та свідомі користувачі з метою покращення інформованості населення про те, як розпізнати піратський сайт та піратського надавача послуг телебачення.

Перелік ключових способів як розпізнати піратський сайт та вибирати легальний сервіс надання контенту:

  1. Відкритість інформації про власників та працівників компанії.

Законослухняні надавачі послуг зазвичай оприлюднюють імена власників, співвласників та працівників компанії. Окрім цього, ви зможете відшукати згадки про компанію у засобах масової інформації або в соціальних мережах – публічні відкриті акаунти власників однозначно будуть лише в тих, кому нема чого приховувати. Завітайте ще й на Linked In – ця мережа для встановлення бізнесових контактів підкаже вам на скільки серйозною (чи несерйозною) є та чи інша компанія.

  1. Доступність та актуальність контактних даних.

Розділ “Контакти” має бути на сайті у видному місці і містити достовірну інформацію. Перевірте її і сконтактуйте за запропонованим на сайті способом, щоб дізнатися чи відповідають дійсності вказані дані. Піратські компанії уникають розголошення вірних контактів. Зазвичай, вони не вказують реальної фізичної адреси офісу чи правдивої юридичної адреси.

  1. Наповнення контентом.

Легальний сервіс запропонує вам лише ті канали, радіостанції, програми та фільми, щодо яких діє ліцензія на показ за кордон. Зокрема, ретрансляція за межі України таких каналів: 1+1, Плюс Плюс, ТЕТ, 2х2, Дісней, Футбол 1, Футбол 2, TV-1000 ПОВНІСТЮ ЗАБОРОНЕНА.

Присутність вказаних каналів у пакеті послуг компанії, означає, що це піратський сервіс!

Крім того, якщо вам пропонують абсолютно усе, включаючи новинки прокату – це однозначно пірати.

  1. Реклама.

Незаконні надавачі послуг не рекламуються в загальнодоступних місця, на тих майданчиках, де їх можуть легко вирахувати моніторинги правовласників. Приміром, реклами піратських компаній точно не буде в Google чи на Facebook. Якщо ж котрийсь сміливець там з’явиться, його одразу знайдуть і щодо нього буде застосовано невідкладні правові міри.

  1. Вартість послуг.

Сервіс, що діє в межах правових норм, точно буде коштувати вам певну суму – абонентну плату. Окрім тих випадків, коли в тарифі є безкоштовний пакет поруч із платними (як от у нас) або компанія монетизується за рахунок реклами, тоді можна дивитись телебачення онлайн безкоштовно. Разом з тим, потрібно розуміти, що сервіс, який оплачує ліцензії і роялті, тобто працює відповідно до законодавства, не може коштувати 5 чи 10 доларів на місяць, адже ця вартість нижча від собівартості. Така діяльність буде просто нерентабельною.

  1. Відсутність надавача послуг в списках BLACKLISTS.ORG.UA або на аналогічних сервісах.

Перевірте свого провайдера на сайтах, що ведуть списки порушників законодавства. Ці реєстри постійно поповнюються нововиявленими крадіями контенту, тому, інформація на них є актуальною.

  1. Чи має сервіс офіційно опубліковані додатки в Apple чи Roku.

Якщо надання послуг є незаконним, то компанія не може опублікувати свої додатки в App Store чи Roku, оскільки, тут діє бездоганний контроль легальності діяльності постачальника. Щодо Google Play Market, то там немає такого серйозного контролю і наявність ліцензій не перевіряється. Відповідно, відсутні гарантії законності додатку.

Мінуси використання піратського контенту

Для того аби визначити на яких сайтах можна легально дивитися фільми чи телебачення, пройдіться за всіма пунктами і проаналізуйте надавачів послуг. У випадку, коли щось викликає сумнів – придивіться ретельніше. Ви довіряєте компанії власні персональні  дані та дані ваших кредитних карток. Тому, надзвичайно важливо, щоб цією інформацію володіли надійні сервіси, а не пройдисвіти.

Піратські фірми не зможуть надати вам гарантій якісного стабільного обслуговування. В будь-який момент їх можуть закрити або частково заблокувати, що безумовно призведе до втрати послуги і ваших коштів.

Більшість піратських сервісів мають російське коріння. Разом з ними до вашої оселі прийдуть ідеологія, маніпуляції інформацією та пропаганда окупантів, щоб не лише змінити ваш погляд на світ, але й, головним чином, на Україну.

Якщо вищенаведені факти вас ще не переконали і ви все ж подумуєте про той варіант, що буде дешевшим, то пам’ятайте, співпраця з піратами – це співучасть у злочині. Де-факто, ви порушуєте закон.

Пірати – це завжди ризик, непевність і незаконність. Тому, треба знати як боротися з піратством.  Пильнуйте!